Dle původního harmonogramu měla být elektronická evidence tržeb od 1. května 2020 rozšířena pro všechny hotovostní tržby napříč všemi obory podnikání. Nyní se však EET pravděpodobně dočká svého úplného zrušení.

Ke zrušení EET se současná vláda Petra Fialy zavázala již ve svém programovém prohlášení.

V současné době stále platí přerušení evidence tržeb, které bylo zavedeno v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu při nástupu koronavirové pandemie. Přerušení EET bylo následně prodlouženo do 31.12.2022. Evidence tržeb nyní funguje na dobrovolné bázi a dle informace Ministerstva financí tržby stále dobrovolně eviduje okolo 53 tisíc podnikatelů, což činí zhruba čtvrtinu z původního celkového počtu 200 tisíc povinně evidujících subjektů. Dá se však předpokládat, že většina podnikatelů úplné zrušení EET uvítá.

Postupnou cestu vládního návrhu zákona na zrušení EET můžete sledovat ZDE. Projednávání je zařazeno na pořad schůze Poslanecké sněmovny nejdříve od 22. března 2022. Pokud bude návrh schválen, bude EET zrušena s účinností od 1.1.2023, což znamená, že by zrušení přímo navazovalo na konec současného přerušení EET.

Pokud se Vás elektronická evidence tržeb týkala a nejste si jistí, jak nyní postupovat, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme.