Інформація для громадян України та їх роботодавців

Збройний конфлікт в Україні викликає багато питань щодо в’їзду громадян України на територію Чеської Республіки та неясностей, пов’язаних із працевлаштуванням у чеських компаніях. Уряд Чехії оприлюднив декілька відомостей, щоб полегшити орієнтацію в цій сфері. Ми пропонуємо вам їх короткий зміст у наступному тексті. Ми постійно оновлюємо інформацію. Дата останнього оновлення: 4.3.2022.

В’їзд громадян України до Чехії

Громадяни України можуть в’їхати до Чехії без візи та перебувати там до 90 днів у будь-який 180-денний період. Для в’їзду в Чехію необхідно мати біометричний паспорт.

Особи, які не мають біометричного паспорта, будуть зараховані на підставі індивідуального оцінювання та на підставі поданих ними документів (наприклад, свідоцтво про народження дітей та інші наявні документи). Це також стосується в’їзду через Словаччину/Польщу.

COVID pas

У разі в’їзду до Чехії епідеміологічні заходи для громадян України були повністю скасовані. Громадянам України для в’їзду до Чехії не потрібно підтверджувати себе паспортом на Covid, тестом на КНР чи антигеном.

Bіза

Згодом необхідно подати заявку на спеціальну довгострокову візу:

  • Заявки на цю довгострокову візу подаються на робочих місцях Міністерства внутрішніх справ (Департамент з питань притулку та міграційної політики), перелік яких можна знайти ТУТ.
  • Увага, із заявою необхідно прийти особисто. Відправки поштою недостатньо.
  • Принесіть заповнену форму, яку ви знайдете ТУТ.
  • Також знадобиться паспорт і фотографія паспортного розміру (45 х 35 мм).

Громадяни, які вже перебувають у Чеській Республіці по безвізовому режиму або по короткостроковійвізі, термін дії якої закінчується протягом наступних 14 днів і не може бути продовжений, також можуть подати заявку на спеціальну довгострокову візу.

Медичне страхування

Комерційне медичне страхування необхідно придбати перед в’їздом до Чеської Республіки (можна також оформити онлайн). Його рекомендується оформити принаймні на перші тижні перебування.

Після оформлення спеціальної довгострокової візи громадяни України стають медично застрахованими. Вони мають право на постійне медичне обслуговування, при цьому чеська держава сплачує за них премії. Основну інформацію про надання медичних послуг можна знайти ТУТ.

Процедура оформлення заявки на державне медичне страхування чітко описана, наприклад, ТУТ.

Однак, доки не буде видана спеціальна довгострокова віза, медичне страхування має здійснюватися на комерційних умовах.

Реєстрація в поліції у справах іноземців

Після прибуття до Чеської Республіки також необхідно протягом 3 днів зареєструватися в поліції у справах іноземців (докладніше чеською мовою: ТУТ, англійська версія: ТУТ), заповнивши реєстраційну форму, яка доступна ТУТ. Орендодавець також може виконати цей обов’язок від імені іноземця.

Центр допомоги біженцям в Україні

У п’ятницю, 4 березня 2022 року, о 8.00 у приміщенні Празького конгрес-центру відкриється Регіональний центр допомоги про головне місто Прагу та Середньочеський регіон. Він працюватиме 7 днів на тиждень, 24 години на добу. Там буде можливо вирішити питання, пов’язані з відділеннями поліції Чеської Республіки, OAMP, медичних страхових компаній та біржею праці.

Громадяни України зможуть отримати допомогу, всі питання вирішити в одному місці та знайти там житло. Муніципальна бібліотека – Центр для переселенців на Мар’янському наместі в Празі більше не працюватиме.

Адреса: 5. května 65, Prague 4, вхід № 10

Обласні центри допомоги Україні вже працюють у всіх областях. Вони надають реєстрація, оформлення спеціальної довгострокової візи, допомогу під час вирішування подальшого виду перебування. Інтерактивна карта тут. Вам необхідна додаткова інформація? Зателефонуйте на інформаційну лінію для громадян України: Телефон: +420 974 801 802 (працює цілодовобо), Електронна пошта: ukrajina@mvcr.cz.

Громадяни України, які не мають матеріальні засоби для проживання в Чехії

Якщо у вас немає жодних матеріальних засобів для проживання в Чехії, ви можете зв’язатися з інформаційною телефонною лінією Міністерства внутрішніх справ +420 974 801 802, де вам допоможуть орієнтуватися або приїхати до реєстраційної гуманітарної організації Vyšní Lhoty. Центр. Адреса: Вишні Лхоти 234, 739 51.

Більш детальну інформацію, наприклад, що робити, коли ви привозите домашню тварину до Чеської Республіки, можна знайти на сайті Міністерства внутрішніх справ ТУТ. Інформація також доступна українською мовою.

Соціальні виплати

Громадяни України, яким надано спеціальну візу, мають можливість оформити пільгову допомогу а саме:

Задля отримання пільгової допомоги необхідно подати заяву до центру зайнятості Чеської Республіки за місцем фактичного проживання.

Працевлаштування громадян України

Як тільки громадянин України стає власником спеціальної довгострокової візи, він або вона має можливість подати заяву центру зайнятості Чеської Республіки на отримання дозволу на роботу. Заява на отримання дозволу на роботу зазвичай розглядається роботодавцем лише після того, як він уклав трудовий договір з громадянином України. Трудовий договір є одним із додатків до заяви про отримання дозволу на роботу. Дозвіл можна подавати на термін до двох років з можливістю продовження ще на два роки, навіть багаторазово.

Однак перед цим роботодавець повинен повідомити про вакансію до центру зайнятості Чеської Республіки і водночас висловити зацікавленість у працевлаштуванні іноземців на підставі дозволу на роботу.

Повістка до армії з точки зору роботодавця

Якщо ви як роботодавець зіткнулися з ситуацією, коли ваш працівник – громадянин України – отримав повістку до армії, важливо знати, що::

  • Це важлива особиста перешкода для роботи працівника згідно з § 199 КЗпП. Як роботодавець, ви зобов’язані надавати працівникам оплачувану відпустку.
  • Протягом цієї відпустки працівник не зобов’язаний сплачувати внески на медичне страхування з мінімальної бази нарахування, а внески сплачуються лише з фактично отриманого доходу.
  • Якщо немає доходу від роботи, внески державного медичного страхування не сплачуються.

Збройний конфлікт в Україні тяжіє для всіх нас. LERIKA, як і багато інших компаній та приватних осіб, вирішила допомогти як фінансово, так і безоплатною допомогою. Якщо у вашому регіоні є люди, які потребують поради чи іншої допомоги у вищевказаних питаннях, ви можете зв’язатися з нами за адресою info@lerika.eu.

Наша допомога безкоштовна для громадян України. Спілкуємося чеською та англійською мовами.


 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ В ЧЕХІЇ У ЗВ’ЯЗКУ З КОНФЛІКТОМ В УКРАЇНІ – Ministerstvo vnitra České republiky (mvcr.cz)

VZP pomáhá

https://www.mzcr.cz/stanovisko-ministerstva-zdravotnictvi-k-otazce-zdravotniho-pojisteni-a-jeho-placeni-u-zamestnancu-z-ukrajiny-kteri-obdrzeli-povolavaci-rozkaz/

Основна інформація для громадян України при наданні медичних послуг – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz)

Інформація для роботодавців та іноземців у зв’язку з конфліктом в Україні

https://advokatnidenik.cz/2022/02/28/podrobne-informace-pro-ukrajinske-obcany-tykajici-se-vstupu-a-pobytu-v-cr/?fbclid=IwAR0NLjwlC_i_Xy-Y2xLzBLC6Ij6E0GFxYB5yuQx9_8KgVXS2inipTkzR4-g

Autor |01/03/2022|Ostatní|0 Komentářů

Napsat komentář